donderdag 4 oktober 2012

Comeback van het baseball jack

Deze zomer zien we het baseball jack weer in volle glorie terug. Iets vrouwelijker dit keer, maar nog steeds trouw aan zijn sportieve roots.

Een baseball jack moet je verdienen. Tenminste, zo was het zo'n 150 jaar geleden. Het was de ultieme beloning voor een getalenteerde, goed presenterende baseballspeler uit het schoolteam – en later ook voor andere sporters. Het succes was niet alleen aan het jasje zelf af te lezen, maar vooral aan de opgestikte letters. Vandaar dat zo'n trofee ook wel 'lettermanjacket' heette. Andere namen: varsity jacket en college jacket.

Het ultieme statussymbool voor de bink van school en nadrukkelijk niet bedoeld voor vrouwen en meisjes. Wel, tijden veranderen. Via de jaren zestig en negentig is het jasje nu aanbeland in de mode van de 21ste eeuw. En zoals vrouwen zich wel meer uit de garderobe van hun vriendje toe-eigenden – zijn jeans, zijn colbert – zo hebben ze dat ook gedaan met het baseball jack.

Dit voorjaar zijn ze zelfs op haar maat gemaakt. De opleving heeft alles te maken met de heersende sporttrend in de mode, met veel netstoffen, singlets en shorts. Tel daarbij de verheerlijking van de jaren vijftig en zestig op – met dank aan Mad Men en Prada – en de comeback van het baseball jack is een feit.

Ook met dank aan ambassadrices die het jasje de afgelopen tijd in stijl droegen zoals Lady Gaga, Alexa Chung en Elle Fanning. Het is namelijk het ultieme kledingstuk om een wat al te vrouwelijke stijl stoerder te maken, zoals Philipp Plein, G-Star en Stella McCartney dat laten zien. De beste match is met de langere rok en natuurlijk good old friend, de jeans.

Door Jetty Ferwerda L'Officiel.nl

Hier vind je stoere baseball jacks!

Google

Geen opmerkingen:

Een reactie posten